Як зробити квас?

Як зробити квас?

Жаркими літніми днями так хочеться прохолоди та свіжості. Проходячи повз магазинчиків з квасом, хочеться зупинитися і втамувати свою спрагу, долаючи спеку. Квас вже давно є популярним прохолодним напоєм, який не тільки втамовує спрагу, а й надає організму людини більше енергії і бадьорості. Ще в древні часи його використовували як тонізуючий засіб і аперитив. Сьогодні хлібний квас можна купити в багатьох магазинах, але, якщо його зробити вдома, можна отримати унікальний напій на свій смак.

Ізюм. Як зробити закваску для квасу? Для приготування закваски потрібно підсушити житній хліб (менше половини невеликої буханки нарізати маленькими шматочками) в духовці, на сковорідці або просто на підвіконні. Якщо квас повинен бути темного кольору, то шматочки хліба запікають до темно-коричнево кольору, в деяких місцях вони можуть навіть трохи підгоріти. Для отримання світлого квасу використовують сушіння нетермічний способом сухарики.

На приготування трьох-п’яти літрів квасу потрібно нарізати і підсушити близько 0, 5 літра хлібних шматочків. Готові сухарі викладають в скляну банку ємністю 1 літр і заливають їх окропом повністю, так щоб вони всі були покриті. Окріп витягає з сухарів темний колір, а прохолодна вода немає. Потім залишають остигати в прохолодному місці до 35-400С.

За цей період житні шматочки хліба разбухнут і перетворяться на густу кашку. Тепер потрібно додати цукор і дріжджі. Якщо хлібна каша стала зовсім густий, в неї потрібно додати трохи кип’яченої, але не сильно гарячої води (досить 500С).

Половина чайної ложки сухих дріжджів змішують з 4-5 столовими ложками цукру, висипають в банку з хлібної кашею і ретельно перемішують. Залишають в холодному місці на добу — дві, зверху банку накривають тканиною. Після цього закваска буде готова. Переходимо до приготування самого квасу. У трилітрову банку насипають 3 жмені добре просушеного сухарів (тепер ми беремо світлі сухарики), додають 4-5 столових ложок цукру.

Обережно заливають окропом не до самого верху і залишають остигати до теплої температури. Не варто заливати воду до верху банки, так як в неї потрібно ще помістити закваску і враховувати те, що суміш буде бродити (відповідно, підніматися вгору). Додають закваску (можна не всю, а лише половину з того, що було приготовлено).

Добре перемішують і ставлять у тепле місце на 1-2 дні. Суміш проціджують через сито і марлю і додають близько 7-10 родзинок. Якщо квас недостатньо солодкий, в нього за смаком можна додати розведений у воді цукор.

Температура хлібної каші не повинна перевищувати 40-50 градусів Цельсія, так як дріжджі вмирають і не бродять в гарячої рідини. Посуд, в якій готується квас, повинна бути скляною або емальованому. Металеву і, тим більше алюмінієвий посуд не можна використовувати, тому що вона окислюється і псує смак напою. Колір квасу залежить від обраного хліба: якщо використовується білий хліб, то квас буде світлим.

До нього можна додати прожарений цукор і отримати карамельний колір. Житній хліб робить напій темним. Ягоди (родзинки, яблука, журавлина та інші) створюють в квасі бульбашки.

Їх рекомендують додавати до напою вже після того, як він пройшов процес бродіння. Додані спочатку бродіння ягоди стимулюють бродіння квасу, і він швидко стає кислим.

Чим більше квас бродить, тим міцніше і кисліші він стає. Для отримання м’якого і не кислого квасу потрібно всього лише добу.

Як зробити квас?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!