Як обробити сьомгу?

Як обробити сьомгу?

Хочу розповісти як обробити сьомгу або морську форель. Відразу після покупки свіжої сьомги я знімаю з неї шкуру і відділяю м’ясо від кісток. Так її простіше зберігати і використовувати.

Найкраще купувати не морожену сьомгу, якщо є така можливість, звичайно. Купівля мороженої це як лотерея, ніколи не знаєш що отримаєш коли риба розморозиться.

Чи не відомо як вона зберігалася і скільки разів її розморожували і заморожували назад. Насамперед позбудемося плавників, щоб вони не заважали знімати з риби шкіру. Гострим ножем вирізаємо спинні плавники, великий по середині спини і маленький ближче до хвоста. Потім відрізаємо плавники на череві риби. Плавці не викидаємо, вони підуть на юшку.

Після того як відрізали плавці, відрізаємо нашої сьомзі голову. Голову теж не викидаємо, а залишаємо на юшку. Тепер найважче. Треба зняти з риби шкуру так, щоб не пошкодити м’ясо.

Зі свіжою рибою це повинно вийти без особливих проблем. Пальцями підчіплюємо шкуру там, де ми відрізали голову. Однією рукою тягнемо шкурку вгору, пальцями іншої відтягаємо м’ясо вниз. Як тільки шкура початку відокремлюватися від м’яса, великий палець правої руки починаємо як би проштовхувати між м’ясом і шкурою.

Діємо пальцем ніби ножем і шкіра легко відстає від м’яса, так як сьомга досить жирна риба. Під шкірою у неї є тонкий прошарок жиру яку ми і розриваємо пальцем. Трохи зусиль і одна половина риби повністю очищена, крім самого кінчика хвоста. Таким же чином, за допомогою великих пальців рук, відокремлюємо шкіру від другої половини риби.

На черевці іноді доводиться попрацювати ножем. Маленькі пальчики на знімку це мені син допомагає. Йому два роки і він дуже любить сьомгу. Коли майже вся риба, крім кінчика хвоста, очищена від шкури, відрізаємо хвіст і відкладаємо до голови і плавникам. Гострим ножем робимо надріз вздовж спинного хребта.

Надріз робимо не точно посередині, а вздовж спинних кісточок до самого хребта. Потім робимо надріз прямо по лінії на боці риби, яка як би відокремлює спину від черевця. Надріз робимо до самого хребта. Просовуємо пальці в надрізи і обережно відриваємо філе від хребта. Якщо все зробити правильно, то кісточки вийдуть з м’яса і залишаться на хребті.

Кладемо філе на стіл і приступаємо до другої сторони риби. Робимо точно такі ж надрізи вздовж хребта і на боці риби. І відокремлюємо другий шматочок філе від хребта. Крупним планом покажу як це відбувається.

Зверніть увагу, філе знімається з кісток, які йдуть від хребта під кутом вгору. Гострим ножем робимо надрізи прямо вздовж ребер риби. На ребрах залишиться трохи м’яса, це навіть добре, так як кістки ми теж пустимо на юшку разом з головою, хвостом і плавниками. Акуратно продовжуємо відокремлювати м’ясо далі з хвостової частини рибини.

Тут теж не обійтися без допомоги ножа. Відкладаємо смужку м’яса в сторону і знімаємо другу таку ж смужку з другої половини рибного черева.

голова, хвіст, плавники і кістки на юшку Можна відразу ж взяти і посолити черевця сьомги. Гарненько солимо її.

Додаємо чорний мелений перець, гілочку кропу і лавровий лист. Можна скропити лимоном і / або додати рослинного масла. Ставимо на ніч у холодильник.

Особливо нетерплячим можна і відразу взяти по шматочку. Ми з сином так і робимо.

Як обробити сьомгу?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!